PARIJS - De directie van de burgerluchtvaart in Frankrijk (DGAC) heeft zondagavond een zwarte lijst gepubliceerd van vijf luchtvaartmaatschappijen die het Franse luchtruim niet in mogen. De DGAC acht die maatschappijen niet veilig.

Het betreft de Liberiaanse maatschappij International Air Services, het Thaise Phuket Air, Air Saint Thomas (Verenigde Staten), Air Koryo (Noord-Korea) en Air Mozambique (LAM). Frankrijk wil met de publicatie van de lijst passagiers waar ook ter wereld voor de betreffende maatschappijen waarschuwen.

Air Koryo was vanaf april 2001 ongewenst. De ban over Phuket Airlines werd begin juni dit jaar uitgesproken. De overige drie maatschappijen waren sinds vorig jaar niet meer welkom in Frankrijk.

Na het ongeluk van tien dagen geleden met een Colombiaans vliegtuig in Venezuela, beloofde minister Perben van Transport zo'n lijst te publiceren "vooruitlopend op Europese maatregelen". Bij het ongeluk waren alle inzittenden (152 Frans-Antilliaanse passagiers en de acht Colombiaanse bemanningsleden) om het leven gekomen.

Fly Air

Intussen staat sinds begin van het weekeinde een vliegtuig van het Turkse Fly Air aan de grond op het vliegveld Charles-de-Gaulle bij Parijs na een onaangekondigde controle. De papieren van het toestel waren niet in orde, de banden kapot en niet conform de eisen, en er zat een lek in de brandstoftanks.

De 126 passagiers voor Antalya in Turkije moeten zeker tot maandag in de middag wachten op een ander vliegtuig. Het gaat om het derde vergelijkbare incident met Fly Air de afgelopen tien dagen.