WOW air schrapt per direct alle vluchten die gepland stonden, meldt de prijsvechter donderdag op de eigen website. Passagiers die al een ticket hadden, moeten zelf uitkijken naar een alternatief. Ook is het maar de vraag of passagiers geld terug kunnen krijgen.

De IJslandse luchtvaartmaatschappij staakt de vluchten om tot een deal te komen met schuldeisers. Die gesprekken zijn sinds maandag aan de gang. In het persbericht wordt gemeld dat passagiers "in geval van een faillissement" hun kosten bij de curator kunnen neerleggen, wat betekent dat faillissement een van de opties is.

Het lijkt er niet op dat passagiers het geld terug gaan krijgen van de vliegmaatschappij. WOW air adviseert de passagiers om aan te kloppen bij hun creditcardmaatschappij, mits ze de tickets hebben betaald met een creditcard. Mensen die een pakketreis hebben geboekt kunnen het beste aankloppen bij de touroperator, schrijft het IJslandse bedrijf op haar website.

Bij een faillissement kunnen passagiers terecht bij de curatoren, De kans dat passagiers hier hun geld terug kunnen krijgen, is klein. Schuldeisers zullen namelijk als eerst aan de beurt komen.

WOW air vliegt dagelijks tussen Reykjavik en Amsterdam. Het bedrijf adviseert reizigers die op weg waren om bij andere vliegmaatschappijen te kijken voor beschikbare vluchten, die soms voor gereduceerd tarief verkocht worden in situaties zoals deze.

WOW air had al langer economische problemen

WOW air verkeert al tijden in zwaar weer. Het bedrijf heeft moeite met het afbetalen van schulden en maakt geen winst. Eind 2017 leek het erop dat Icelandair het bedrijf zou redden door een overname, maar dat bleek na lange onderhandelingen afgelopen zondag toch niet door te gaan. Ook de overname door het Amerikaanse private luchtvaartinvesteerder Indigo Partners ging niet door.

De luchtvaartmaatschappij werd in 2011 opgericht, als budgetvlieger met vluchten tussen IJsland en Europa en de Verenigde Staten. WOW air vervoerde in 2018 3,5 miljoen passagiers.