Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Europees Parlement zet Nederland op lijst met belastingparadijzen

Het Europees Parlement heeft Nederland dinsdag toegevoegd aan een lijst met in totaal zeven EU-landen die "eigenschappen vertonen van belastingparadijzen" en volgens het parlement "agressieve belastingplanning faciliteren".
Door NU.nl

Nederland ontzegt andere EU-landen met het beleid zo'n 11,2 miljard euro aan belastinginkomsten. De andere landen op de lijst zijn België, Cyprus, Hongarije, Ierland, Luxemburg en Malta.

Het besluit is onderdeel van een uitgebreid stappenplan om eerlijker en effectiever belastingbeleid door te voeren en financiële misdaden beter aan te pakken. Het toevoegen van Nederland aan de zwarte lijst is bereikt door een motie van Europarlementariër Paul Tang. Hij noemt het besluit "een historische uitspraak en het helderst mogelijke signaal dat Nederland moet breken met het verleden".

Het pakket aan aanbevelingen werd door een flinke meerderheid van 505 stemmen aangenomen door het parlement; 63 parlementsleden stemden tegen, 87 onthielden zich van stemming.

'Gebrek aan politieke wil om problemen aan te pakken'

Een parlementaire commissie met de naam TAX3 boog zich vanaf 1 maart 2018 ruim een jaar lang over de problematiek van financiële misdaad, belastingontduiking en belastingontwijking. De aanleiding om de commissie in te stellen, zijn de verschillende onthullingen van de afgelopen jaren, zoals de Panama Papers en de Paradise Papers.

De commissie concludeert onder meer dat er een gebrek aan politieke wil is om de problemen aan te pakken. "Burgers verdienen beter", zegt voorzitter Petr Jezek hierover in een persconferentie.

Ook worden Denemarken, Finland, Ierland en Zweden bekritiseerd omdat zij zich blijven verzetten tegen de belasting op digitale diensten. Verder benadrukt de commissie opnieuw de betrokkenheid van veel Europese banken, waaronder ook ING en ABN AMRO, bij een groot Russisch witwasschandaal.

Beeld uit video: Hoe omzeilen bedrijven via Nederland de belasting?1:41
Afspelen knop

Hoe omzeilen bedrijven via Nederland de belasting?

Hoe omzeilen bedrijven via Nederland de belasting?

Europese waakhond een van de oplossingen

Een van de oplossingen is volgens de Commissie het sluiten van belastingverdragen met verschillende landen, omdat de schandalen laten zien dat er vaak meerdere landen bij witwaspraktijken betrokken zijn.

Verder moet er vanuit de EU een antiwitwaswaakhond komen en moet binnen de Verenigde Naties een wereldwijd belastingorgaan worden opgericht.

Ook spreekt de commissie zich duidelijk uit voor een betere bescherming van klokkenluiders en onderzoeksjournalisten die belastingontduiking aan het licht brengen. Er moet daarnaast een extra fonds voor onderzoeksjournalisten komen.


Lees meer over:

Economie

Aanbevolen artikelen