AMSTERDAM - De aandelenkoersen op de toonaangevende effectenbeurzen in Europa hebbben zich in de loop van de dinsdagmorgen hersteld van de scherpe dalingen kort na opening.


Bekijk video

Tegen het eind van de ochtend stond de AEX-index op de beurs in Amsterdam op 328,15. Dat betekende een winst van 1,5 procent. Frankfurt steeg zelfs ruim 2 procent, terwijl Parijs bleef steken op een winst van 0,2 procent. Londen bleef licht op verlies staan (0,25 procent).

In Amsterdam veerden hoofdzakelijk een paar zwaargewichten op: Philips klom meer dan 4 procent. Ook de financiële waarden Aegon, ABN Amro en ING stegen, elk met ruim 2 procent. De koerswinsten van Unilever en Koninklijke Olie bedroegen elk minder dan 1 procent. Het aandeel van Royal Dutch werd gesteund door het bericht van Shell dat eigen stukken waren ingekocht.

Ommezwaai

De plotselinge ommezwaai was het gevolg van de verwachting dat de Amerikaanse aandelenkoersen zullen opveren. Futures wezen daar op. In New York daalden maandag de belangrijkste indices voor de derde achtereenvolgende dag sterk, nadat nieuwe macro-economische cijfers hadden aangetoond dat de Amerikaanse economie het moeilijk heeft.

Een handelaar in Amsterdam sprak echter van een technisch herstel. "De markt is de laatste tijd erg ver naar beneden doorgeschoten en een herstel was te verwachten al wist niemand wanneer. Dat lijkt nu dus te gebeuren." Koopjesjagers speelden hierbij ook een rol.

Midkap

In de MidKap werden de tweedekwartaalcijfers van Randstad goed ontvangen. Het uitzendbureau noteerde bijna 12 procent hoger en was de sterkste stijger op de Midkap. De resultaten van Nutreco stelden daarentegen teleur. Het aandeel van het voedingsconcern schoot meer dan 10 procent omlaag. Nutreco stond daarmee onderaan de lijst MidKap-dalers.

Teleurstellend waren ook de cijfers van Amsterdam Options Traders. AOT verloor op de lokale markt 10 procent.

BASF

In Frankfurt was BASF een van de trekkers van de beurs. Volgens de Financial Times zal het chemieconcern de financiële markten aankomende donderdag niet teleurstellen bij de publicatie van de halfjaarcijfers, in tegenstelling tot concurrent Bayer afgelopen week. BASF steeg ruim 2 procent.

Het Britse BOC, leverancier van industriële gassen, was in Londen een van de grote winnaars. Het concern publiceerde meevallende cijfers en werd beloond met een 4,6 procent hogere koers. Ook Britse tabaksfabrikanten deden het goed na een voor deze bedrijven gunstige uitspraak van een Amerikaanse rechtbank over tabaksclaims.

Euro

De euro maakte een stevige smak met een daling van 0,9855 naar ,9685 dollar. Investeerders op de valutamarkten lieten de euro en enkele andere Europese valuta vallen omdat ze zich zorgen maken over de gevolgen van de tegenvallende prestaties van de Amerikaanse economie voor de Europese economieën. Ook verwachten ze een snelle renteverlaging in de VS, die naar verwachting de aandelenkoersen ten goede komt en daarmee ook de dollar. In pond sterling zakte de euro van 0,6290 naar 0,6280 pond.