De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft uitgehaald naar banken en bankiers. Hij waarschuwde dat bankiers die verantwoordelijk zijn voor het maken van misleidende voorspellingen van de wisselkoers van de lira een "zware prijs" zullen betalen na de verkiezingen.

"Nu heeft de bankentoezichthouder enkele stappen genomen. Maar jullie moeten weten dat jullie een zware prijs zullen betalen na de verkiezingen", verklaarde de Turkse president verwijzend naar lokale verkiezingen op zondag 31 maart.

Zijn opmerkingen komen na een flinke daling van de lira op vrijdag. Dit weekend werd ook al bekend dat de Amerikaanse bank JPMorgan onder het vergrootglas ligt van de toezichthouders.

Analisten van de bank adviseerden de lira te verkopen ten opzichte van de dollar. Ook een andere bank zou onderzocht worden.

Financiële reserves centrale bank

De Turkse munt daalde vrijdag zo'n 5 procent om vervolgens iets te herstellen. Het ging om de grootste daling dit jaar. Vorig jaar maakte de munt een roerige tijd door nadat de inflatie in Turkije steeg.

Uiteindelijk herstelde de lira aan het einde van het jaar, maar dit jaar heeft de munt opnieuw een langzame daling ingezet. Sinds het begin van het jaar is de lira met 8 procent gedaald.

De daling van vrijdag volgde op speculatie dat de financiële reserves van de Turkse centrale bank waren gedaald om de Turkse munt te ondersteunen. De reserves daalden met omgerekend 6,3 miljard dollar (5,6 miljard euro) in twee weken tijd. Volgens de centrale bank zelf is dit niet uitzonderlijk.