"Nederland is een beetje dom geweest," aldus Jaap Blokker, mede-eigenaar van Blokker Holding

LAREN - Jaap Blokker, mede-eigenaar van Blokker Holding, geeft in het jaarverslag van het concern de "complete asiel- en illegalenindustrie", onder wie politici, de schuld van het grote aantal roofovervallen. "Nederland is een beetje dom geweest", meent Blokker.

Tot de Blokker Holding horen naast de winkelketen Blokker en de speelgoedwinkels Intertoys en Bart Smit, ook Leen Bakker, Casa, Xenos en Marskramer. Het concern heeft ongeveer 2400 filialen.

Mes op de keel

Topman Blokker zegt dat het aantal roofovervallen op de winkels van het concern verontrustend groot is. "In een winkel werken betekent anno 2002 in Nederland een gerede kans hebben op een kwade dag in de loop van een pistool te kijken of een mes op de keel gezet te krijgen", aldus Blokker.

Het overgrote deel van deze overvallen worden volgens de zakenman gepleegd door allochtonen. "De daders hebben vooral een Antilliaanse, Marokkaanse of Oost-Europese achtergrond. Dit wisten de medewerkers van de winkels al jaren, maar achtereenvolgende regeringen hadden het niet door", stelt Blokker.

Verloedering

"Beroepsmoralisten die een complete asiel- en illegalenindustrie op gang hielden, samen met de gezagsdragers die Nederland als gidsland presenteerden en met hun tolerantie de drugsmaffia vrij spel gaven, zijn medeverantwoordelijk voor een sociale verloedering die onder meer in onze winkelstraten tot uiting komt."

De achtereenvolgende regeringen hebben geen goed beleid gevoerd, meent Blokker. Een miljoen WAO'ers konden op steun rekenen, maar eenpersoonskamers in ziekenhuizen zijn nauwelijks meer beschikbaar en twee bolletjesslikkers in een cel onbespreekbaar, staat in het jaarverslag.

Blokker pleit voor meer politieagenten op straat. Het blauw dat er de afgelopen jaren bij is gekomen, schijnt volgens de ondernemer vooral de vingers blauw te schrijven op het bureau. "Het aantal agenten per 100.000 inwoners behoort tot het laagste in Europa."

De zakenman benadrukt in het jaarverslag dat het concern een groot aantal zeer gewaardeerde allochtone medewerkers in dienst heeft. "Veel van deze actieve, op maatschappelijke integratie gerichte nieuwe landgenoten van buitenlandse afkomst staan zelf aan het 'front' in onze winkels en sommigen van hen hebben het traumatiserende effect van een overval aan den lijve ondervonden."