Banken moeten na een fusie ook weer op een ordelijke manier afgewikkeld kunnen worden, stelt voorzitter Andrea Enria van de Europese Bankenautoriteit donderdag. Hiermee lijkt de voorzitter van de toezichthouder te refereren aan de mogelijke fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank.

Afgelopen zondag bevestigden de twee Duitse banken in gesprek te zijn over een fusie. Deutsche Bank en Commerzbank zijn de twee grootste banken in Duitsland.

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Bankenautoriteit moeten de twee banken, net als andere aanbieders van leningen die willen fuseren, kunnen garanderen dat de banken op een ordelijke manier afgewikkeld kunnen worden.

Op deze manier zouden belastingbetalers de financiële instelling niet hoeven te redden in een crisissituatie. Dan zouden aandeelhouders en investeerders de schade dragen.

Duitse regering is voorstander van een fusie

De Duitse regering dringt aan op een fusie tussen de twee banken. Onder anderen de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz stelt dat Duitsland een sterke, stabiele bank nodig heeft voor de op export gerichte Duitse economie. Als de twee banken fuseren, zou de op een na grootste bank van Europa ontstaan, na het Britse HSBC.

Juist de omvang van zo'n bank zou in een crisissituatie tot problemen kunnen leiden. Dan zou een te complexe en grote bank extra kapitaalreserves moeten hebben om een schok op te vangen, zegt Enria.

Topman Deutsche bank ziet veel argumenten vóór een fusie

Topman Christian Sewing van Deutsche Bank denkt dat de fusie veel voordelen voor zijn bank heeft, schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen rond de topman.

Volgens Sewing zou een fusie leiden tot een dominante marktpositie in Duitsland. Ook stelt de topman dat een samengaan leidt tot schaalvoordelen en dat de kosten voor technologie gedeeld kunnen worden.

Maandag waarschuwde de voorzitter van de Duitse vakbond Verdi dat een fusie zou leiden tot het verlies van dertigduizend banen op de langere termijn. Op de korte termijn zou het al gaan om zo'n tienduizend banen.