De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) laat de belangrijkste rentestand ongewijzigd, stelt de koepel van centrale banken woensdag. Ook zal het stelsel van centrale banken de rente de rest van het jaar niet meer verhogen.

Analisten gingen er al van uit dat de Fed de rente niet zou verhogen. Momenteel ligt de bandbreedte van de rente tussen de 2,25 en 2,50 procent.

In januari besloot de Fed ook om de rente niet te verhogen, vanwege de afzwakkende wereldeconomie. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf toen aan dat het stelsel van centrale banken "geduldig" zou zijn met het ophogen van de rente.

Ook wijzigde het stelsel van centrale banken haar groeiverwachtingen voor 2019. De Fed verwacht voor dit jaar een economische groei van 2,1 procent. Eerder gingen ze uit van een groei van 2,3 procent. De inflatieverwachting werd ook bijgesteld naar 1,8 procent. In december gingen ze nog uit van 1,9 procent.

De Amerikaanse beurzen veerden op na het rentebesluit. Voor het rentebesluit stonden de drie grootste indices, de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq nog in het rood. Na de bekendmaking schoten de beurzen omhoog. Omstreeks 19.10 uur steeg de Nasdaq met 0,3 procent en de S&P 500 met 0,1 procent. De Dow Jones stond nog licht in het rood, met een verlies van 0,1 procent.