De belangrijkste Braziliaanse aandelenindex, de Bovespa Index, is voor het eerst boven de tienduizend punten uitgekomen.

Maandag tikte de index van de effectenbeurs van Sào Paulo, de grootste van Zuid-Amerika, al tussentijds de tienduizend punten aan en dinsdag opende de markt voor het eerst boven die grens. Zo'n twee uur na de start van de handel daalde de index wel weer met 0,4 procent.

Handelaren zouden positief gezind zijn door de beloofde hervormingen van de begin dit jaar geïnaugureerde president Jair Bolsonaro. Hij wil van Brazilië een van de meest vrije economieën ter wereld maken.

Braziliaanse pensioenen hervormen

Handelaren in Braziliaanse aandelen waren ook te spreken over de aanstelling van Paulo Guedes als ministerie van Economische Zaken. Guedes wil het Braziliaanse pensioensysteem hervormen.

Maar voorlopig komt nog weinig terecht van de hervormingen door een reeks schandalen en weerstand in het Braziliaanse congres, waar maar liefst enkele tientallen politieke partijen inzitten.

De Braziliaanse aandelenmarkt is al langer aan een flink opmars bezig. Sinds begin vorig jaar is de beurs een kwart gestegen. Na de verkiezing van Bolsonaro in oktober steeg de Braziliaanse index met ruwweg 20 procent gestegen.