NEW YORK - Beleggers hebben maandag op de effectenbeurs in New York weer massaal aandelen van de hand gedaan. Daarmee is Wall Street de nieuwe handelsweek met dezelfde mineurstemming begonnen, waarmee de beurs vrijdag is geëindigd.

De toonaangevende Dow-Jonesindex kelderde 269,50 punten tot ,63. Dat is een forse daling van 3,2 procent. De Nasdaq-index viel even diep met 41,91 punten, ofwel 3,4 procent, op 1206,01 punten. De afgelopen drie handelsdagen hebben de Dow en de Nasdaq hiermee in totaal ruim 8 en 9,5 procent verloren.

Bedrijvigheid

Wederom waren het slechte cijfers over de Amerikaanse economie die de sfeer op Wall Street hebben weten te verpesten. Het Institute for Supply Management maakte bekend dat de index voor de dienstensector is gedaald van 57,2 naar 53,1. Het betekent dat de bedrijvigheid amper nog groeit. Analisten hadden gedacht dat de index op 55 zou uitkomen.

De financiële waarden op de beurs kregen bovendien een domper te verwerken, omdat zakenbank Lehman Brothers het koersdoel van Citigroup en JP Morgan Chase heeft verlaagd. De banken noteerden verliezen van respectievelijk 7,2 en 6,3 procent.

Beter

Zwaargewicht op de Dow-Jonesindex Procter & Gamble presenteerde maandag voorbeurs betere winstcijfers dan verwacht. Het voedings- en wasmiddelenconcern heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van 910 miljoen dollar, maar kon met dit resultaat de beleggers echter niet bekoren. Het aandeel zakte 2,7 procent.

Afwaardering Disney

Walt Disney verloor 6,8 procent, omdat het aandeel van kredietbeoordelaar Moody's een afwaardering kreeg. Telecombedrijf SBC Communications maakte bekend schulden verkeerd in de boeken te hebben meegenomen en zakte daarop 5,3 procent. Branchegenoot AT&T werd meegesleurd en bungelde onderaan de Dow met een verlies van ,5 procent.

Tabak en fast food

In de Dow wisten slechts twee fondsen het hoofd boven water te houden in de beursmalaise. Tabaksfabrikant Philip Morris prijkte bovenaan met een winst van ruim 5 procent. Op afstand volgde fastfoodketen McDonalds met een miniem plusje van 0,2 procent.

Euro

De euro sloot de New Yorkse handel af op 0,9810 dollar. In Europa kostte een euro nog 0,9840 dollar.