De Italiaanse justitie heeft een onderzoek naar de Italiaanse tak van ING geopend naar aanleiding van tekortkomingen bij het naleven van witwasregels, meldt de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore op basis van anonieme bronnen.

Naar verluidt richt het onderzoek zich nog op onbekende personen. Volgens de krant wordt de bank mogelijk in de komende uren in een register van verdachte bedrijven genoteerd.

Afgelopen weekend bleek dat ING Italia tekortschoot in het voorkomen van witwassen. Dit bleek nadat de Italiaanse centrale bank tussen oktober 2018 en januari 2019 een inspectie van de activiteiten bij ING uitvoerde.

Het onderdeel is in gesprek met de lokale toezichthouder om maatregelen te nemen, maar totdat er afspraken zijn, mag de bank geen nieuwe klanten aannemen. ING heeft in Italië zo'n 1,2 miljoen klanten.

Eerder bleek dat ING in Nederland flink tekort was geschoten bij het naleven van de antiwitwasregels. De bank moest schikken met justitie en betaalde 775 miljoen euro, omdat het financiële concern te weinig deed om te voorkomen dat klanten geld konden witwassen. Dat kwam de bank op veel maatschappelijke en politieke verontwaardiging te staan.