Een fusie van Deutsche Bank en Commerzbank kan ertoe leiden dat er op de langere termijn dertigduizend banen verloren gaan, laat voorzitter Jan Duschek van de Duitse vakbond Verdi maandag weten aan de tv-zender n-tv. Op korte termijn gaat het om tienduizend banen.

Ook een grootaandeelhouder van Deutsche Bank zou de fusie niet zien zitten. Deutsche Bank en Commerzbank lieten zondag weten officieel fusiegesprekken te voeren, hoewel meerdere strategische opties worden bekeken. De besturen van de twee banken ontmoeten elkaar donderdag.

Er deden al maanden geruchten over een fusie de ronde. Vakbonden lieten al weten te vrezen dat er tienduizenden banen verloren gaan als de twee grootste banken van Duitsland samengaan.

Deutsche Bank boekte vorig jaar voor het eerst in jaren weer een winst van 341 miljoen euro. Bovendien wordt het bedrijf verdacht van witwaspraktijken.

Combinatie kan forse besparingen opleveren

Ook Commerzbank staat er financieel niet zo goed voor. Een combinatie van de twee concerns zou forse besparingen kunnen opleveren, omdat er dan onder andere veel bankfilialen kunnen worden gesloten.

De Duitse regering heeft aangedrongen op een fusie tussen de twee banken. De Duitse staat heeft een belang van ruim 15 procent in Commerzbank. Volgens de regering heeft Duitsland sterke banken nodig voor zijn op export gerichte economie.

De koers van het aandeel Deutsche Bank steeg maandagochtend met 3,4 procent, terwijl Commerzbank 4 procent won.