Het failliete Amsterdamse MC Slotervaart krijgt waarschijnlijk een nieuwe bestemming. Vastgoedbedrijf Zadelhoff en aandeelhouder Loek Winter hebben een akkoord bereikt dat de locatie nieuw leven moet inblazen. Daarvoor wil Zadelhoff zo’n 45 miljoen euro in het voormalige ziekenhuis steken.

Met het geld worden alle vorderingen van schuldeisers voldaan en wordt de locatie gerenoveerd. Daarmee wordt het faillissement opgeheven.

"Het wordt geen ziekenhuis, het betreft ook geen doorstart", laat een woordvoerder weten. "Het wordt een medisch zorgcomplex. Er zijn nu al huurders, namelijk het Antoni van Leeuwenhoek en Atal Medial. Het aantal zorgaanbieders worden uitgebreid."

Op welke termijn alles weer volledig zal draaien, kan de woordvoerder nog niet zeggen. "Er moet nog een aantal zaken worden afgerond. Ook wordt er nu eerst nog gesproken met de curatoren en de gemeente. Maar de verwachting is dat die dit plan zullen toejuichen."

Volgens een woordvoerder van de curatoren zou het een goed plan zijn als inderdaad alle crediteuren betaald worden. "Maar zij hebben nog geen plan gezien. En het is vrij omvangrijk."

Nieuwe directie gaat zorgcomplex leiden

Er wordt straks een nieuwe directie aangesteld om het zorgcomplex te leiden. De huidige aandeelhouder zal zich niet bemoeien met de toekomstige bedrijfsvoering.

Zadelhoff wil op termijn graag het zorgcomplex in handen krijgen. Daar hangt de financiering echter niet vanaf.

Het vastgoedbedrijf zou ook graag zien dat medisch personeel op de locatie kan wonen, omdat het gebrek aan huisvesting een van de oorzaken is van personeelstekorten in Amsterdamse ziekenhuizen.

Het MC Slotervaart werd op 25 oktober 2018 failliet verklaard. Patiënten die acute zorg nodig hadden, werden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

Een doorstart was volgens de curatoren niet mogelijk. Er was onvoldoende steun van zorgverzekeraars en ook het voorkeursrecht van de gemeente zat een doorstart in de weg.