Het treinverkeer zal maandagochtend in meerdere grote steden ernstig verstoord raken, omdat medewerkers van verschillende vervoerders ruim een uur gaan staken. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zal het werk worden neergelegd.

De staking zal 66 minuten duren. Vanuit een groot aantal steden vertrekken de eerste treinen pas vanaf 7.06 uur. Hierna wordt de normale dienstregeling weer opgestart.

De actie vindt in de volgende steden plaats: Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Utrecht, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht en Heerlen. De bonden verwachten dat het aantal standplaatsen nog uitgebreid zal worden.

FNV, CNV en VVMC doen mee met de staking. NS-medewerkers leggen het werk neer, omdat ze een beter pensioen willen. De vakbonden willen de pensioenleeftijd handhaven op 66 jaar en staken daarom symbolisch 66 minuten tot 7.06 uur.

NS en ANWB waarschuwen voor consequenties staking

De NS laat donderdag in een reactie weten nog niet te kunnen inschatten hoe groot de consequenties van de acties zullen zijn. "We weten niet hoeveel medewerkers gehoor geven aan de oproep. Maar de kans is groot dat de actie maandagochtend, hoe kort ook, flinke consequenties gaat hebben voor het treinverkeer in het hele land", stelt de NS-woordvoerder.

De verkeersdienst van de ANWB waarschuwt dat het maandagochtend naar verwachting heel druk op de weg wordt. "We weten uit ervaring dat bij dit soort acties mensen er toch uit voorzorg voor kiezen met de auto te gaan", laat een woordvoerder weten.

FNV Spoor: 'Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen'

Henri Janssen, bestuurder bij FNV Spoor, stelt dat dit signaal van de NS-medewerkers hard nodig is. "We geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken. Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen. Daarom hopen we dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie."

Consumentenorganisatie Rover vindt de staking oneerlijk voor reizigers. "De staking is disproportioneel", concludeert Rover-directeur Freek Bos, "Ov-bedrijven hebben niets te zeggen over de pensioenleeftijd maar het is de ov-reiziger die nu de dupe wordt van deze staking."

Ook staking stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag

Maandag zijn er ook stakingen in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Metro's, trams en stadsbussen rijden tussen 6.00 uur en 7.06 uur niet. In Limburg staken medewerkers in het streekvervoer. Het gaat zowel om treinen als bussen. Deze acties maken ook deel uit van acties voor een goed pensioen.

In andere sectoren is maandag ook een stakingsdag. Zo zijn er acties in de bouw, de metaalsector en de schoonmaaksector. In deze branches wordt opgeroepen tot een 24 uursstaking. Ook in de havens in Rotterdam, Amsterdam en Zeeland wordt volgens de bonden gestaakt.