BRUSSEL - De Europese Commissie geeft per direct geen importvergunningen meer af voor T-shirts en polo's uit China. De invoer is zo massaal dat maandag de limiet voor heel 2005 is bereikt, aldus Brussel dinsdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ook voor beha's en linnengoed is dat gebeurd. Eerder zijn de quota overschreden voor Chinese broeken, truien en bloezen. Inmiddels staan miljoenen kledingstukken in havens geblokkeerd, in afwachting op een oplossing.

EU-ambtenaren vertrekken woensdag naar China voor overleg. Idee is om de limieten voor dit jaar te verhogen ten koste van de quota voor volgend jaar of voor andere producten.

De Europese consumentenbond BEUC eiste dinsdag nog het einde van de importlimieten. De bond vindt dat consumenten zo de voordelige Chinese kleding mislopen.

Winkelketens

Meerdere winkelketens en fabrikanten moeten noodgrepen toepassen om hun winkels te bevoorraden. Zo is in allerijl veel besteld in onder meer India. De fabrikant van Marie Jo en PrimaDonna-lingerie dreigt over enkele dagen stil te vallen, omdat Chinese beha's zijn tegengehouden aan de grens.