Illegale hennepteelt kost de maatschappij jaarlijks zo'n 200 miljoen euro, onder meer door het aftappen van stroom. Dat schrijft de brancheorganisatie van gas-en elektriciteitnetbeheerders Netbeheer Nederland donderdag. De praktijk zou bovendien voor brandgevaarlijke situaties in woonwijken zorgen.

Netbeheer Nederland schat dat er in Nederland rond de 30.000 kwekerijen actief zijn, die gezamenlijk jaarlijks bijna 1 miljard kWh elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens van Rotterdam jaarlijks verbruiken.

Hierdoor lopen netbeheerders en iedereen die daarop aangesloten voor ongeveer 60 miljoen euro aan schade op. Daarnaast loopt de overheid volgens de brancheorganisatie jaarlijks zo'n 135 miljoen euro aan belastinginkomsten mis.

In 2018 stopten netbeheerders de stroomaftap van bijna 2.600 hennepkwekerijen, die samen zo'n 95 miljoen kWh aan elektriciteit stalen.

Het aantal kwekerijen dat jaarlijks wordt opgerold, daalt al enkele jaren. Dat komt volgens Netbeheer Nederland doordat kwekers handiger worden in het verstoppen van hennepteelt, bijvoorbeeld in woonwijken.

Dat brengt brandgevaar met zich mee, door de amateuristische wijze waarop illegale aansluitingen vaak worden gemaakt. "Dat zorgt voor ronduit gevaarlijke situaties, vanwege het constante risico op oververhitting, smeltende kabelisolatie, kortsluiting en brand", aldus de brancheorganisatie.