AMSTERDAM - Beleggers hebben aandelen van banken maandag in de uitverkoop gedaan. Aandelen van ABN Amro, ING en Aegon stonden rond het middaguur ruim 5 procent onder het slot van vrijdagmiddag. Fortis noteerde 3,25 procent lager.


Bekijk video
Bekijk video (2)

ABN Amro en Aegon komen later deze week met kwartaalcijfers. Beleggers zijn niet gerust dat zij met overtuigende resultaten zullen komen. Aegon gaf onlangs al een winstwaarschuwing, ABN Amro niet.

De financiële instellingen drukten de Amsterdamse beursgraadmeter AEX rond het middaguur naar een daling van ruim 3 procent. De AEX stond op 325,86 punten, 10,35 punten lager dan het slot van vrijdag.

De verliezen op de Amsterdamse beurs zijn ook het gevolg van de zwakke Amerikaanse aandelenmarkten. Vrijdag gingen de Dow-Jonesindex en de Nasdaq-index ruim 2 procent omlaag. Dat moet nog verrekend worden, aldus handelaren.

Bijna alle 24 multinationals in de AEX-index stonden op verlies. Alleen Wolters Kluwer, KPN, ASML hielden de koersverliezen beperkt tot minder dan 1 procent. Het postbedrijf TPG stond op 1,15 procent verlies ondanks meevallende kwartaalcijfers die maandag bekend werden.

De koersdaling op de beurs in Amsterdam was sterker dan op de beurzen in Parijs en Londen. De CAC-index in Parijs stond 2,3 procent lager. In Londen daalde de FTSE-index 2,1 procent, waar meevallende cijfers van het bankconcern HSBC het sentiment niet keerden. Frankfurt noteerde een tussenstand die 3,8 procent lager was dan het slot van vrijdag.

Euro

De euro noteerde maandag in de Europese valutahandel na een zwak begin een koers van 0,9860 dollar tegen 0,9865 eind vorige week. In pond sterling steeg de koers van 0,6285 naar 0,6305 pond.