VOORBURG - Meer huizenbezitters hebben in het tweede kwartaal hun bestaande hypotheek opnieuw afgesloten tegen een lagere rente dan in dezelfde periode in het afgelopen jaar. Het aantal oversluitingen nam toe met 12 procent, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

De rente op kredieten voor de aankoop van een woning daalde in de twaalf maanden sinds december 2000 van 6,2 procent naar 5,3 procent. De rente op de kapitaalmarkt is weliswaar weer opgelopen, maar het kost enige tijd voordat deze rentestijging doorwerkt in de hoogte van de hypotheekrente.

Het CBS baseert zich op gegevens van het Kadaster. Daar werden in de maanden april, mei en juni 127.000 nieuwe woninghypotheken aangemeld, wat een groei van 5 procent betekende ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal leningen voor de aankoop van een woning is gelijk gebleven.

De gemiddelde lening voor de aankoop van een woning bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 158.000 euro. Dat kwam neer op een stijging van 6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat komt hoofdzakelijk doordat woningen duurder zijn geworden: van 187.000 euro tot 199.000 euro, aldus het CBS.

Het uitstaande bedrag aan hypotheken bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen is opgelopen tot 331 miljard euro aan het einde van het tweede kwartaal. De gemiddelde hypotheekschuld per woning kwam uit op 106.000 euro. Bijna 90 procent van de eigen huizen is belast met een hypotheek.