AMSTERDAM - Au pairs mogen geen ander werk doen dan oppassen en lichte huishoudelijke klusjes. Voor ander werk moeten de gastouders hen tenminste het minimumloon betalen.

Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Leeuwarden in een zaak die de FNV namens de Poolse au pair Sabina Dembinska had aangespannen. Dembinska kwam als au pair naar een Fries gezin, maar moest meehelpen met de verbouwing van het huis en de verhuur van appartementen.

De rechter heeft het gastgezin nu veroordeeld om met terugwerkende kracht het minimumloon aan de Poolse vrouw te betalen. Het gaat om ruim 6000 euro.

Vice-voorzitter K. Roozemond van de FNV toont zich ingenomen met de rechterlijke uitspraak: "Misbruik van au pairs vindt op grote schaal plaats. Sommigen moeten zeven dagen lang 24 uur per dag klaar staan en bij protest dreigt een gastgezin de au pair terug te sturen."

Het vonnis is volgens Roozemond een enorme opsteker voor alle au pairs in Nederland en een waarschuwing voor mensen die denken met een au pair een goedkope dienstbode binnen te halen.