LUXEMBURG - Investeringsmaatschappijen Permira en Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) willen mediaconcern SBS Broadcasting overnemen. Daartoe hebben de partijen een definitieve overeenkomst bereikt, zo meldde SBS maandag.

Het Britse Permira en Amerikaanse KKR bieden een kleine 1,7 miljard euro in contanten op alle activa van SBS. In totaal beschikt het Scandinavische concern over zestien tv-zenders en meer dan vijftig radiozenders in Europa. In Nederland is het eigenaar van de zenders SBS 6, Net 5 en Veronica. Voor de kijkers naar deze zenders heeft de overname geen gevolgen.

Goedgekeurd

Inclusief schulden en minderheidsbelangen betalen de bedrijven 2,1 miljard euro. Aandeelhouders ontvangen 46 euro per aandeel. Het bod is al goedgekeurd door de commissarissen en het bestuur van SBS. Diverse aandeelhouders, waaronder grootaandeelhouder Liberty Global, zijn eveneens akkoord. Zij vertegenwoordigen 21,9 procent van het uitstaande aandelenkapitaal.

De overname gaat door als minstens tweederde van de aandeelhouders het bod steunt. Na afronding van de overname, verwacht in november, zullen de noteringen aan de technologiebeurs Nasdaq en Euronext Amsterdam beëindigd worden.

Verheugd

De woordvoerder van SBS Broadcasting BV in Nederland reageerde maandag verheugd op de overname: "De nieuwe investeerders zien groeimogelijkheden voor SBS. Het is niet de bedoeling dat het bedrijf nu wordt opgeknipt of dat bedrijfsonderdelen worden verkocht."

Vorige week ging het aandeel SBS fors omhoog op overnamegeruchten. News Corp, RTL Group en Talpa werden als potentiële kopers genoemd. Mogelijk houden Permira en KKR rekening met een tegenbod. Volgens de overeenkomst is SBS namelijk verplicht 50 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan de twee mocht SBS voor 21 mei 2006 worden overgenomen door een andere koper.