Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Plantsoenendienst

CDA wil 'basisbanen' in plaats van bijstandsuitkering

De bijstandsuitkering moet op schop, zegt CDA-lijsttrekker Sybrand Buma. In plaats van thuiszitten, wil het CDA bijstandsgerechtigden een 'basisbaan' geven. "Alle handen zijn nodig, ook van mensen die zijn afgeschreven."
Door NU.nl

Dat zegt Sybrand Buma in een interview met het Algemeen Dagblad. Met zo'n basisbaan van circa twintig uur per week krijgen bijstandsgerechtigden 85 procent van het minimumloon betaald, dat is 15 procent meer dan de bijstandsuitkering nu bedraagt.

Basisbanen zijn bijvoorbeeld ondersteunende functies in de zorg, het onderwijs of bij de plantsoenendienst, aldus Buma. Zowel de overheid als het bedrijfsleven moeten deze banen gaan creëren om zo de overstap naar een reguliere baan makkelijker te maken.

"In plaats van financiële ondersteuning om thuis te zitten, bouwen we echt aan een beter en socialer systeem", zegt Buma tegen de krant. "Alle handen zijn nodig, ook van de mensen die nu afgeschreven zijn."

Eind 2018 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 433.000 bijstandsgerechtigden in Nederland. In dat jaar vonden 26.000 mensen vanuit de bijstand een baan.Aanbevolen artikelen