Koos Timmermans, de voormalige financieel directeur van ING die opstapte wegens het witwasschandaal, kreeg 601.800 euro mee als ontslagvergoeding. Dat bedrag komt neer op een half jaarsalaris.

Dat staat in het jaarverslag van ING. Timmermans werkte meer dan twintig jaar bij ING. Afgelopen maand werd hij opgevolgd door Tanate Phutrakul.

In het jaarverslag spreekt ING-baas Hans Wijers van een "teleurstellend" jaar voor ING. Hij betuigt spijt dat de bank tekort is geschoten in het voorkomen van financiële misdaad.

ING heeft tussen 2010 en 2016 flinke steken laten vallen in het naleven van regelgeving ter voorkoming van witwaspraktijken. De bank schikte afgelopen september met het Openbaar Ministerie (OM) voor een bedrag van 775 miljoen euro.

Serieuze fouten gemaakt

Weijers geeft in het verslag toe dat er serieuze fouten gemaakt zijn rondom de loonsverhoging van topman Ralph Hamers. Zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro zou aangevuld worden tot 3 miljoen euro met behulp van aandelen.

De verhoging werd afgeblazen na flinke kritiek vanuit de politiek en samenleving. Critici vonden dat met de forse verhoging de bonuswetgeving werd omzeild.

Het jaarverslag meldt dat de topbestuurders van de bank geen bonus hebben ontvangen boven op hun basissalaris. Buiten het bestuur kregen zeven werknemers van de bank een totale beloning van 1 miljoen euro. De bonusgelden voor al het personeel verminderden met een kwart naar 303 miljoen euro.