Chris Oomen (69), bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW, stapt na 32 jaar op. Volgens Oomen heeft De Nederlandsche Bank druk uitgeoefend om een opvolger voor hem aan te stellen.

"Ze vonden dat omdat ik er zo lang zat de naam DSW en Oomen te veel verstrengeld zijn geraakt", zegt Oomen in Het Financieele Dagblad. De Nederlandsche Bank zag dat als een gevaar voor de continuïteit van de verzekeraar, omdat klanten mogelijk zouden kiezen voor Oomen en niet voor DSW.

Tevens werd zijn lange aanstelling als risico voor intern debat en tegenspraak gezien.

De Nederlandsche Bank verstrekt vergunningen aan verzekeraars. Zonder zo'n vergunning mogen zij geen activiteiten verrichten. De instelling is ook toezichthouder van financiële instellingen.

Salaris weggeven aan voedselbank

Met een marktaandeel van 4 procent zit DSW achter Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis. Toch heeft het een invloedrijke positie. Onder leiding van Oomen maakte DSW elk jaar traditiegetrouw als eerste de zorgpremies bekend. Andere zorgverzekeraars pasten hun prijzen daaraan aan.

Oomen ageerde fel tegen collectieve kortingen, die ten koste zouden gaan van andere verzekerden. Dat hij zijn salaris de afgelopen jaren weggaf aan de voedselbank maakte hem ook populair.

Oomen zegt "vrede" te hebben met zijn vertrek. Per 1 juni 2019 wordt hij opgevolgd door Aad de Groot, die al vier jaar in de raad van bestuur zit.