De euro is donderdag flink in waarde gedaald nadat de Europese Centrale Bank (ECB) aankondigde goedkope langlopende leningen te verstrekken aan Europese financiële instellingen.

Voor een euro moest rond 15.30 uur ongeveer 1,124 Amerikaanse dollar worden neergeteld, een daling van zo'n 0,51 procent. Voor de aankondiging van de ECB steeg de euro nog ten opzichte van de dollar en was een euro 1,132 dollar waard.

De centrale bank kondigde de maatregel aan vanwege de vertragende economische groei en de dalende inflatie. De centrale bank stelde de groeiverwachting voor de eurozone voor 2019 bij van 1,7 procent naar 1,1 procent. Ook de inflatieverwachting werd verlaagd, van 1,6 procent naar 1,2 procent.

De euro is in het afgelopen jaar flink minder waard geworden ten opzichte van de dollar. In maart 2018 werd er nog een kleine 1,25 dollar betaald voor een euro, nu is dat dus ruim 1,12 dollar; een daling van 9,9 procent.

Beurzen veren kort op na aankondiging

In eerste instantie reageerden de Europese beurzen positief op de aankondiging van de ECB. Na de hele dag in het rood te hebben gestaan, veerde de AEX-index kort op na de bekendmaking en steeg die zo'n 0,5 procent omstreeks 14.45 uur.

Na de korte opleving dook de Amsterdamse beurs echter weer in het rood. Om 16.30 uur daalde de AEX met 0,69 procent.

De grootste verliezen werden geleden door banken. ING verloor 3,9 procent, terwijl ABN AMRO een kleine 2,7 procent daalde.