Voedselbanken hebben vorig jaar 6 procent meer klanten aan een voedselpakket geholpen dan een jaar eerder. Voedselbankklanten namen gemiddeld 26 producten ter waarde van 43 euro mee naar huis.

Dat de voedselbanken meer mensen hebben kunnen helpen, komt doordat de toelatingsnormen zijn verlaagd.

Dat is mogelijk omdat er inmiddels samenwerkingen zijn met alle grote retailers, vertelt een woordvoerder van Voedselbank Nederland. "We kunnen elke dag voedsel ophalen bij de grote supermarkten, maar dat betekent dus wel dat je elke dag moet rondrijden en dus meer vrijwilligers nodig hebt."

Het aantal vrijwilligers is dan ook met hetzelfde percentage toegenomen. 11.700 vrijwilligers zetten zich nu in voor voedselbanken. De totale waarde van het voedsel dat nu wordt uitgegeven door de voedselbanken ligt rond de 74 miljoen op jaarbasis.

Meer dan de helft van de mensen die afhankelijk waren van voedselbanken, waren in 2018 binnen een jaar weer zelfredzaam. Klanten mogen maximaal drie jaar gebruikmaken van de voedselbank. Het aandeel mensen dat na die termijn nog afhankelijk is van voedselhulp is in drie jaar gestegen van 6 naar 12 procent.