De Britse overheid is van plan 80 tot 90 procent van alle importtarieven te schrappen, indien er geen Brexit-deal wordt bereikt, schrijft Sky News woensdag op basis van anonieme overheidsbronnen. De plannen zouden worden gepubliceerd als het premier Theresa May komende week niet lukt om het parlement van haar deal te overtuigen.

Het gaat om "alle tarieven op goederen die naar het Verenigd Koninkrijk worden geëxporteerd", aldus de bronnen. Het is daarmee de grootste ingreep in handelstarieven in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.

Handelstarieven op import beschermen lokale producenten tegen goedkope buitenlandse competitie. De maatregel zou daardoor zeer schadelijk kunnen zijn voor lokale fabrikanten en de Britse landbouw.

Producten waarvan de tarieven mogelijk worden afgeschaft, variëren van auto-onderdelen tot bewerkt voedsel. De tarieven op meer "gevoelige" producten zouden onaangetast blijven. Dat betreft 10 tot 20 procent van de tarieven. Het gaat dan bijvoorbeeld om auto's, rundvlees, lamsvlees, zuivel en bepaalde textielsoorten.