Carlos Ghosn, de gevallen topman van zowel Nissan als Renault, mag van de rechter in Tokio op borgtocht vrijgelaten worden. Aanklagers vechten het besluit aan.

De 64-jarige Ghosn mag zijn cel verlaten als hij 1 miljard yen (omgerekend zo'n 8 miljoen euro) heeft betaald. Hij moet bovendien beloven dat hij videobewaking toestaat en in Japan blijft.

De vrijlating van Ghosn zou betekenen dat hij vaker met zijn advocaten kan overleggen en zich goed kan voorbereiden op zijn zaak.

Ghosn zit al meer dan drie maanden vast in een Japanse cel op verdenking van fraude. Zijn advocaten slaagden er lange tijd niet in om hem op borgtocht vrij te krijgen. Vorige maand heeft Ghosn zijn juridische team vervangen. Zijn huidige team heeft dus snel een succes geboekt.

Ghosn onkent alle beschuldigingen

Mocht Ghosn schuldig worden bevonden aan fraude, dan wacht hem mogelijk een gevangenisstraf van tien jaar. De automagnaat, die ook aan het hoofd stond van een consortium met Mitsubishi, ontkent alle beschuldigingen.

Autofabrikant Nissan zette Ghosn in november aan de kant wegens financieel wangedrag. Ook Renault heeft inmiddels afscheid van hem genomen.