Carlos Ghosn, de voormalige topbestuurder bij Renault, Nissan en Mitsubishi Motors hoopt op borgtocht vrij te komen. Inmiddels zijn al drie verzoeken ingediend, maar tot dusver ging de rechtbank niet mee in de wens van Ghosn en zijn advocaten.

Ghosn werd in november gearresteerd in Japan op verdenking van fraude. Ghosn zou ongepaste betalingen uit de samenwerking met alliantiepartner Mitsubishi hebben gekregen. Het zou om een bedrag van 7,8 miljoen euro gaan.

"Ik denk dat het mogelijk zou zijn om hem in de nabije toekomst vrij te laten", zegt Ghosens advocaat Junichiro Hironaka maandag. Hij is optimistischer dan de vorige hoofdadvocaat van Ghosn, die stelde dat de ex-topman maanden in voorarrest zou kunnen blijven.

De advocaten van Ghosn boden maandag verder een VN-werkgroep een dossier aan waaruit zou blijken dat zijn rechten tijdens zijn gevangenschap werden geschonden.

Ghosn is bereid om akkoord te gaan met diverse surveillancemethoden, zoals videotoezicht. Eerder stelde hij al voor om een enkelband te dragen. Dat werd afgewezen, omdat de rechters bang zijn dat de ex-topman in dat geval met bewijs zal knoeien.