De Verenigde Staten en China naderen een handelsakkoord waarin de partijen afspreken handelstarieven af te bouwen en waarin China belooft hervormingen door te voeren. Dit melden meerdere Amerikaanse media maandag op basis van anonieme bronnen.

Naar verluidt kunnen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping op 27 maart formeel tot een akkoord komen, schrijft The Wall Street Journal. Er zouden nog wel veel details uitgewerkt moeten worden en er blijft een kans dat het akkoord er niet komt.

De VS zou in dit akkoord de importbelastingen op tenminste 200 miljard dollar (ruim 176 miljard euro) aan Chinese goederen schrappen. China zou dan subsidies voor de eigen industrie afbouwen en intellectueel eigendom van buitenlandse bedrijven beter beschermen.

Trump kan nog weglopen van onderhandelingstafel

Naar verluidt zijn er ook specifieke afspraken over bijvoorbeeld het kopen van goederen. Zo melden media dat China heeft toegezegd voor 18 miljard dollar aan aardgas in te slaan van het Amerikaanse bedrijf Cheniere Energy.

Trump verklaarde onlangs nog dat de VS alsnog kan weglopen van de onderhandelingstafel als de overeenkomst met China niet goed genoeg is. Hij stelde wel een verhoging van de importbelastingen uit. Die zouden in eerste instantie ingaan op 1 maart.