De Italiaanse regering heeft in 2018 een begrotingstekort van 2,1 procent gedraaid, meldt het Italiaanse statistiekbureau Istat vrijdag. De regering verwachtte een tekort van 1,9 procent.

Verder steeg de schuldenlast van de overheid naar 132,1 procent van de economie. De regering rekende op een toename van de schuldenlast naar 131,7 procent van de economie.

De economische groei viel met een magere 0,9 procent juist lager uit dan verwacht. In 2017 stond dit cijfer nog op 1,6 procent.

Met lagere economische groei en hogere tekorten wordt het voor de Italiaanse overheid steeds moeilijker om de relatief hoge schuldenlast naar beneden te brengen.

Akkoord over begroting in december

De regering van het Zuid-Europese land bereikte in december een akkoord over het begrotingstekort voor 2019 en het terugbrengen van de staatsschuld.

Toen waren de verwachtingen voor de Italiaanse economie echter wel rooskleuriger dan nu. Zo denkt de regering dat de Italiaanse economie 1 procent groeit dit jaar, terwijl sommige economen zelfs rekenen op een krimp.