Webwinkels zijn niet verplicht om een telefoonnummer te hebben voor klanten, stelt advocaat-generaal Giovanni Pitruzzella van het Europees Hof voor Justitie (HvJ) donderdagochtend in een advies.

De Duitse consumentenbond stapte naar de rechter omdat webwinkelgigant Amazon niet op een duidelijke manier contactinformatie voor consumenten verschaft. De bond doelt hierbij op een telefoon- of faxnummer, een adres of een e-mailadres.

Amazon biedt wel een terugbel- en chatfunctie aan, maar dat vindt de Duitse consumentenbond niet voldoende. Volgens de bond gaat het gebrek aan directe communicatiemogelijkheden in tegen Europese regelgeving.

De advocaat-generaal stelt dat dit niet juist is en dat de lijst van communicatiemiddelen in de EU-richtlijn slechts "illustratief" is. Hierdoor mogen e-commercebedrijven zelf bepalen welke manieren van communicatie ze aanbieden, stelt Pitruzzella. Hieronder vallen ook communicatiemiddelen als een online chat en een terugbelfunctie, schrijft de advocaat-generaal van het HvJ.

Pitruzzella benadrukt in zijn interpretatie van de richtlijn dat het belangrijk is dat de consument zo goed mogelijk beschermd dient te worden, zonder dat daarbij de vrijheid van bedrijven wordt ingeperkt.