Italië heeft woensdag wederom een flinke tik op de vingers gekregen van de Europese Commissie. De hoge overheidsschulden en zwakke productiviteit van Italië dreigen ook andere EU-lidstaten in gevaar te brengen, aldus het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie in haar jaarlijkse winteranalyse.

De overheidsschuld van Italië ligt momenteel boven de 130 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is meer dan twee keer zo hoog als het Europese limiet van 60 procent van het bbp.

De Italiaanse schuldgraad zal volgens de Europese Commissie de komende jaren bovendien niet afnemen: "De zwakke macro-economische vooruitzichten en de huidige overheidsplannen (...) zullen leiden tot een verslechtering van het overschot."

In het huidige budget van de Italiaanse overheid zijn bovendien belangrijke economische hervormingen teruggedraaid, aldus Brussel.

Ook andere landen onder de loep genomen

In de Europese winteranalyse wordt niet alleen Italië besproken, maar elke EU-lidstaat. Naast Italië worden Cyprus en Griekenland genoemd als landen met "buitensporige onevenwichtigheden."

In het geval van Griekenland ziet Eurocommissaris Pierre Moscovici echter "significante vooruitgang". Hoewel hij ook gebieden ziet waar nog verdere inspanningen nodig zijn.