De Franse regering wist niet van tevoren dat de Nederlandse Staat een belang in Air France-KLM zou nemen, zegt de Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire dinsdag tegen de Franse krant Les Echos.

"Ik heb kennisgenomen van het belang dat door de Nederlandse Staat wordt genomen. Dit vond plaats zonder voorafgaande kennisgeving aan de raad van bestuur en de Franse regering", aldus Le Maire.

De Franse minister bevestigde ook de strategie van het bedrijf en het management te steunen. Le Maire voegde hieraan toe dat het voor Air France-KLM essentieel was om te worden beheerd zonder nationale publieke inmenging.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra en premier Mark Rutte stelden echter dat ze hun Franse ambtsgenoten dinsdagavond hadden ingelicht, maar dat er nog geen reactie vanuit Parijs was gekomen.

Hoekstra liet dinsdagavond in een persconferentie weten dat de Nederlandse Staat een belang in de luchtvaartcombinatie neemt. Het gaat om een belang van 12,68 procent, met een actuele waarde van 680 miljoen euro.

Volgens de minister worden binnen de luchtvaartcombinatie steeds vaker belangrijke beslissingen genomen waar de Nederlandse Staat pas achteraf over wordt geïnformeerd. KLM kreeg steeds minder vertegenwoordigers op belangrijke functies, waardoor er volgens Hoekstra minder evenwicht zou zijn.

Franse staat heeft al sinds fusie Air France en KLM een belang

Al sinds de fusie van Air France en KLM in 2003 heeft de Franse staat een belang. Momenteel is het belang van de Fransen 14 procent. Hoekstra wil het belang van de Nederlandse Staat uiteindelijk uitbreiden tot dezelfde omvang.

Voor de aanschaf van de aandelen wordt er geld geleend op de kapitaalmarkt. Daarmee loopt de staatsschuld op en komt er dus geen direct belastinggeld aan te pas. Aan de geplande rijksuitgaven verandert niets en de aankoop heeft ook geen effect op het begrotingssaldo.

Laatste weken veel onrust rond luchtvaartcombinatie

De laatste weken is er wederom veel onrust rond Air France-KLM ontstaan. Vooral omtrent de herbenoeming van KLM-topman Pieter Elbers. Ben Smith, topman van het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern, zou van hem af willen.

Elbers is inmiddels herbenoemd, maar de laatste jaren is duidelijk geworden dat Frankrijk probeert zo veel mogelijk zeggenschap in handen te krijgen. Dit heeft mogelijk banenverlies en een aftakeling van de internationale hubfunctie van Schiphol tot gevolg.