NEW YORK (ANP) - De effectenbeurs in New York heeft voor de tweede achtereenvolgende dag fors ingeleverd. De Dow-Jonesindex zakte ,49 punten (2,3 procent) tot 8313,13. De Nasdaq-index daalde ,12 punten (2,5 procent) tot 1247,88 punten.

Wederom waren slechte cijfers over de Amerikaanse economie aanleiding voor beleggers om aandelen van de hand te doen. Ditmaal ging het om een tegenvallende groei van het aantal banen in de Verenigde Staten en een sterke daling van de orders voor fabrieksgoederen. Wall Street koos dan ook gelijk bij aanvang van de handel de weg omlaag.

Gebrek aan vertrouwen

Het gebrek aan vertrouwen in de economie speelde de beurs donderdag al parten. In twee dagen tijd zijn de sterke stijgingen van afgelopen maandag prijsgegeven.

De Dow ging maandag nog 5,4 procent omhoog naar 8712 punten en de Nasdaq 5,8 procent naar 1335 punten. Beleggers spraken toen optimistisch dat de bodems waren bereikt. Ook was er weer kooplust, maar aan het eind van de week durfde niemand meer de positieve woorden te herhalen. Gevreesd wordt nu voor een nieuwe recessie.

Renteverlagingen

Goldman Sachs was vrijdag zelfs de eerste zakenbank die dit jaar nieuwe renteverlagingen verwacht in plaats van renteverhogingen. Volgens Goldman Sachs zullen de Amerikaanse centrale banken binnenkort laten blijken dat ze bezorgd zijn over het gebrek aan blijvend economisch herstel.

Media

Vrijdag moesten vele New Yorkse fondsen in koers terug. Walt Disney zakte 9 procent na minder rooskleurige bespiegelingen bij de presentatie van de kwartaalcijfers donderdagavond. Een ander mediaconcern, AOL Time Warner, verloor 6 procent door berichten dat de Amerikaanse justitie uitvoeriger speurt in zijn boekhouding.

Euro

De euro sloot de New Yorkse handel af op 0,9870 dollar. In Europa betaalden investeerders 0,9865.