Het aantal ernstige ongevallen op de werkvloer is in 2018 toegenomen naar 4.368, maakt de Inspectie SZW dinsdag bekend. In 2017 waren er nog 4.212 ernstige arbeidsongevallen.

In 2018 vielen bij zeventig arbeidsongevallen 71 dodelijke slachtoffers, een stijging ten opzichte van de 54 dodelijke slachtoffers van een jaar eerder. De meeste van deze fatale ongelukken vonden plaats in de sectoren bouw, vervoer en opslag, handel en industrie.

Ongelukken tijdens het werk komen relatief meer voor bij kleine bedrijven met minder dan tien werknemers. Per honderdduizend werknemers van kleine bedrijven zijn 67 mensen betrokken bij een ongeval. Bij middelgrote en grote bedrijven zijn dat respectievelijk 46 en 11 personen.

'In deze economie moet sneller en efficiënter worden gewerkt'

Inspecteur-generaal bij SZW Marc Kuipers ziet de veranderende economie als een oorzaak van de toenemende ongevallen.

"We zien in deze economie dat er sneller en efficiënter moet worden gewerkt", stelt Kuipers. "Met als gevolg dat er meer onveilige situaties ontstaan en er meer ongelukken uitkomen."

Kuipers roept bedrijven op meer werk te maken van veilige arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een cultuur van gezond en veilig werken.