PostNL neemt zijn sectorgenoot Sandd over. Het overnamebedrag waardeert Sandd op 130 miljoen euro, zo maakt het postbedrijf maandag bekend.

PostNL biedt de ongeveer zestienduizend postbezorgers van Sandd een baan bij PostNL aan. PostNL telt zelf zo'n achttienduizend postbezorgers. Voor de overige medewerkers van Sandd, zo'n drieduizend, wordt gekeken naar mogelijkheden om hen binnen PostNL of elders aan het werk te helpen.

Volgens PostNL-CEO Herna Verhagen krijgt de werkgelegenheid voor de postbezorgers met de overname op de langere termijn een "steviger fundament".

"De bundeling van de twee landelijke postnetwerken is van groot belang om de Nederlandse postmarkt betrouwbaar, betaalbaar, vernieuwend en toegankelijk te houden voor iedereen", stelt Verhagen.

Krimpende postmarkt maakt samengaan noodzakelijk

De twee bedrijven hadden eerder al laten weten samen verder te willen gaan, omdat de ondernemingen met een krimpende postmarkt te maken hebben. Door de samenvoeging worden schaalvoordelen gerealiseerd.

Sandd-directeur Ronald van de Laar zegt dan ook: "Vanwege de alsmaar afnemende postvolumes in Nederland door digitalisering moeten we realistisch blijven." Hij ziet geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland te handhaven.

Bedrijven stappen mogelijk naar staatssecretaris

De transactie moet nog worden goedgekeurd door toezichthouder ACM. Mocht die geen groen licht geven, dan willen de partijen naar de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat stappen. Die kan alsnog toestemming geven als er sprake is van zwaarwegende redenen van algemeen belang.

PostNL gaat wel verder met het uitvoeren van zijn kostenbesparingsplannen, hoewel die wat vertraging oplopen. Tijdens de integratie van de twee bedrijven zal PostNL geen dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders.

'Overname Sandd is goed nieuws'

Volgens vakbond FNV is het goed nieuws dat PostNL en Sandd samengaan. Hiermee wordt "eindelijk een concrete stap gezet richting consolidatie van de postmarkt", stelt de bond in een reactie.

Bestuurder bij FNV Publiek Belang Ger Deleij wil wel graag weten welke randvoorwaarden er gaan gelden voor de postbezorgers van Sandd die aan de slag gaan bij PostNL. Ook is hij benieuwd naar de verdere plannen.

PostNL voert omzet op, maar ziet winst dalen

PostNL maakte maandag ook zijn jaarcijfers bekend. Het post- en pakketbedrijf zag zijn omzet in 2018 stijgen naar bijna 2,8 miljard euro, 47 miljoen euro meer dan in het voorgaande jaar. Het resultaat onder de streep daalde van 179 miljoen euro naar 127 miljoen euro.

Bijna de helft van de omzet was vorig jaar te danken aan e-commerce. Het volume van geadresseerde post daalde met 10,7 procent. De pakketbezorging zit wel in de lift. PostNL leverde vorig jaar 22 procent meer pakketjes af.