AMSTERDAM - De kleur rood bleef vrijdag overheersen op de effectenbeurs. in Amsterdam. Verder dalende koersen op Wall Street eisten laat op de dag hun tol op de toch al zwakke markt. De AEX-index sloot op 336,21 punten, 5,83 punten (1,7 procent) lager dan donderdag.

De daling van de AEX-index onder de 340 punten leverde gefronste wenkbrouwen op. Als de index maandag definitief onder deze grens blijft, die als een weerstandspunt werd gezien, dan is in de ogen van vele marktpartijen de weg vrij voor een verdere daling.

Donkere wolken

De ontwikkelingen op Wall Street vrijdag beloofden in dat opzicht weinig goeds. Opnieuw kwam er slecht nieuws uit de Verenigde Staten, voor de derde achtereenvolgende dag. Ditmaal vielen de arbeidsmarktcijfers tegen.

De dalende beurs in Amsterdam was ook te wijten aan de publicatie van winstcijfers die niet vrolijk stemden. Van der Moolen, Shell en Buhrmann drukten de belegers weer met de neus op het feit dat het nog niet goed gaat met de economie.

Buhrmann zakte bijna 15 procent door een winstwaarschuwing voor geheel 2002. De kantoorhandelaar gaat nu uit van een gelijkblijvende winst terwijl eerder een stijging was voorspeld.

Hoop

Slechts enkele grote fondsen konden zich aan de malaise onttrekken. Unilever, deze week zeer goed beoordeeld na bekendmaking van de kwartaalcijfers, mocht 2,7 procent omhoog naar ,59 euro. Ahold steeg 3,4 procent naar 16,65 euro en Aegon 0,1 procent naar 12,58 euro. Via een eindsprint eindigde ook Van der Moolen nog met een winstje. Op 20,29 euro was er een vooruitgang van 0,9 procent.

Donkerrood

Verder was het rood op de koersschermen, want het beleggend publiek bleef weg. Philips bleek de grootste verliezer. Het elektronicaconcern moest 2,2 procent inleveren op 19,20 euro.

Europa

De beurs in Frankfurt ging met de malaise mee. Daar stond de DAX-index ruim een uur voor sluiting 2,5 procent lager. Londen en Parijs stegen daarentegen, respectievelijk 0,8 en 0,1 procent. In Londen hielden farmaceuten de beurs overeind. In Parijs deden banken het goed onder impuls van meevallende cijfers van Société Générale. SocGen zelf steeg 7 procent.

Euro

De euro werd op de valutamarkten flink duurder. De munteenheid steeg van 0,9795 naar 0,9865 dollar. De grootste sprong was echter donderdagavond al gemaakt in New York. De euro steeg iets na de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers, maar zakte daarna weer terug. In pond sterling bleef de koers staan op 0,6285 pond.