Bedrijven die met justitie hebben geschikt of zijn veroordeeld, moeten verplicht worden gesteld een soort reclassering te ondergaan, zegt topman Gerrit van der Burg van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Een wettelijk verplicht verbeterprogramma moet het gedrag van bedrijven als ING, KPMG en Ballast Nedam bijstellen, aldus Van der Burg. Meewerken aan een verbeterprogramma gebeurt nu ook wel, maar dat is alleen op vrijwillige basis en meestal vrijblijvend.

Het OM wil nu dat deelname verplicht wordt en dat een speciale controleur gedurende een paar jaar in de gaten houdt of de bedrijven hun gedrag ook echt aanpassen.

Verder vindt Van der Burg dat omvangrijke schikkingen met bedrijven voortaan getoetst moeten kunnen worden door rechters. Er is veel kritiek op dit soort schikkingen, waarmee bedrijven aan strafvervolging ontkomen. Sommige Tweede Kamerleden vinden bijvoorbeeld dat het schikkingsproces niet transparant is en dat er sprake is van achterkamertjespolitiek.

OM stond bekend als tegenstander van toets

Het OM stond eerder bekend als tegenstander van zo'n rechterlijke toets, maar kan zich dus toch wel vinden in die aanpak, zegt Van der Burg tegen Het Financieele Dagblad. "Mits de rechter niet het hele dossier behandelt, maar bijvoorbeeld alleen het feitenrelaas met de bewijsvoering. Daar willen wij best aan meewerken."

ING schikte vorig jaar september met het OM in een witwaszaak, voor een recordbedrag van 775 miljoen euro. Het concern erkende daarbij tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van witwassen.

Ook bouwbedrijf Ballast Nedam betaalde eerder 17,5 miljoen euro in een schikking vanwege een smeergeldaffaire.