De EU-lidstaten hebben vrijdag ingestemd met een verbod op pulsvisserij vanaf 1 juli 2021. Ook is een meerderheid van de ambassadeurs van de landen akkoord gegaan met een afbouwperiode waarin er geen nieuwe licenties worden afgegeven.

Het Europees Parlement moet later nog oordelen over het verbod. Nederland heeft momenteel een kottervloot van zo'n tachtig schepen.

Tot het definitieve verbod mag 5 procent van de Nederlandse kotters de technologie blijven gebruiken, maar het is onduidelijk hoeveel dat er in de praktijk worden.

"Wij vinden het onbegrijpelijk dat er een verbod komt op een duurzame en innovatieve manier van vissen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Franse en Britse druk om technologie te verbieden

Met pulsvissen worden vissen met elektrische schokken een net in gedreven. Vissers gebruiken nu nog vooral het zogeheten boomkorsvissen, waarbij een net over de bodem van de zee wordt gesleept.

Nederlandse vissers hebben veel geld gestoken in de nieuwe technologie, maar vanuit Britse en Franse vissers is er veel druk om deze technologie te verbieden.

Minister Carola Schouten (Landbouw) heeft eerder al aangekondigd dat Nederlandse vissers bij een verbod geld krijgen vanuit de overheid om over te stappen naar een andere vismethode.

Financiële strop voor succesvolle pulsvisserij: Dit is waarom
121
Financiële strop voor succesvolle pulsvisserij: Dit is waarom