China heeft voorgesteld om jaarlijks voor 30 miljard dollar (26,4 miljard euro) aan Amerikaanse landbouwproducten te importeren als onderdeel van een handelsakkoord met de VS.

Het gaat onder meer om producten als sojabonen, maïs en graan, schrijft persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen rond de onderhandelingen.

In 2017 importeerde China zo'n 24,2 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten. Zo'n 60 procent van dat bedrag werd uitgegeven aan oliezaden, zoals sojabonen. In 2018 viel de omvang van deze import vanwege de ingevoerde handelstarieven terug naar 16 miljard dollar.

China en de Verenigde Staten onderhandelen momenteel over een eind aan het handelsconflict dat afgelopen zomer is ontstaan.

De Amerikanen hebben invoerrechten ter waarde van 219 miljard euro aan Chinese producten ingesteld. Als tegenreactie op de handelsoorlog heeft China tot nu toe invoerrechten op bijna 97 miljard euro aan Amerikaanse goederen ingesteld.

Deadline handelsdeal wordt mogelijk verschoven

Als de twee partijen niet voor 1 maart een deal sluiten, zullen de Verenigde Staten meerdere importtarieven verhogen van 10 naar 25 procent.

Mogelijk wordt deze deadline verschoven. Bloomberg schreef vorige week dat de Amerikaanse president Trump open zou staan voor een verlenging van zestig dagen.

Begin februari stelde de Amerikaanse president Donald Trump al dat hij openstaat voor het verschuiven van de deadline, mits de partijen dicht bij een akkoord zijn.

"Als we dicht bij een akkoord zijn en ik denk dat een akkoord binnen handbereik is, dan kan ik de deadline nog wel even links laten liggen", stelde Trump.