Speelgoedketen Intertoys gaat een doorstart maken, maakt het concern vrijdag bekend. De Portugese investeerder Green Swan heeft de intentie om de helft van de 286 winkels over te nemen. Andere zullen moeten sluiten.

Afhankelijk van het aantal winkels dat openblijft, zullen volgens een woordvoerder tussen de duizend en vijftienhonderd banen behouden blijven. Op dit moment heeft Intertoys 3.200 medewerkers, van wie maximaal de helft zal verdwijnen.

Uiterlijk per half mei zullen in ieder geval 90 winkels sluiten. Vanaf zaterdag 9 maart zal hier worden begonnen met een uitverkoop.

In totaal heeft Intertoys vierhonderd vestigingen. De winkels van de honderd Nederlandse franchisenemers en de Belgische activiteiten vielen buiten het faillissement. Zij zullen moeten besluiten of ze door willen gaan onder het nieuwe Intertoys.

Twee distributiecentra en het servicekantoor van Intertoys vielen wel onder het faillissement.

Terugvallende verkopen door internetwinkels

Op 21 februari werd de speelgoedketen failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Toen werd al bekend dat meerdere partijen geïnteresseerd waren in Intertoys. Het Portugese Green Swan kocht eerder al Maxi Toys en het Belgische Bart Smit.

Intertoys heeft al jaren last van terugvallende verkopen. Door onder meer de groei van internetwinkels en discounters halveerde de verkoop van de speelgoedketen in de afgelopen tien jaar.