Gedupeerden van de beleggingsfraude die door ING over het hoofd werden gezien willen middels een schikking in de witwaszaak compensatie ontvangen, schrijft NRC donderdag. De mensen, die zeggen dat ze werden opgelicht, stellen de bank aansprakelijk voor de vermeende fraude.

ING schikte in 2018 al met het OM, voor een recordbedrag van 775 miljoen euro. Daar komt nu mogelijk nog een schikking bij vanuit de beleggers, in de zaak rond IB Capital. Gedupeerden leden hierbij naar eigen zeggen 35 miljoen dollar schade door oplichting, wat omgerekend ruim 30 miljoen euro is.

Afgelopen oktober stelden Amerikaanse gedupeerden ING aansprakelijk, bevestigen hun advocaten Jurjen de Korte en Geertjan van Oosten aan NRC. Ze gebruiken de argumenten die ook in de zaak van het OM tegen ING werden gebruikt.

Zo zou ING criminele klanten "nagenoeg ongestoord" hun gang hebben laten gaan, stelt De Korte onder meer in een brief aan de advocaat van ING.

Emile van Reydt, advocaat van een van de vermeende fraudeurs, stelt tegen NU.nl dat de Nederlandse rechter nog moet oordelen of de aanklagers daadwerkelijk zijn opgelicht.

Zaak werd in 2017 afgewezen

De beleggers probeerden in 2017 ook al hun gelijk bij ING te halen, maar werden toen afgescheept. ING verweerde zich toen volgens de aanklagers door te stellen dat er volgens de wet zou zijn gehandeld.

Nu de bank in de witwaszaak met het OM heeft geschikt en "serieuze tekortkomingen" bij het voorkomen van criminaliteit toegaf, lijkt het erop dat de bank misschien alsnog civiel aansprakelijk kan worden gesteld.