AMSTERDAM - Tegenvallende cijfers van grote ondernemingen als Van der Moolen, Shell en Buhrmann zorgden er vrijdag voor dat de effectenbeurs in Amsterdam licht in de min stond. Rond het middaguur kwam de beursgraadmeter terecht op 339,41, een daling van ,77 procent.


Bekijk video

Vooral het aandeel van Buhrmann kelderde flink, vanwege de winstwaarschuwing die het bedrijf vrijdag liet uitgaan. Handelaren verloren hun vertrouwen in de fabrikant van kantoorartikelen, waardoor het aandeel 7,77 procent omlaag ging, een waardedaling van .56 euro.

Eerder deze week lieten Van der Moolen en Shell tegenvallende winstcijfers zien. "Daardoor beseffen beleggers dat de economie geen feest is, om het maar eens zacht uit te drukken", zei een analist. Koninklijke Olie verloor vrijdagochtend zo'n 0,26 procent, het beursbedrijf 0,17 procent.

Unilever was de grote stijger op de AEX. Het aandeel werd 1,30 euro meer waard. In procenten uitgedrukt is dit een stijging van ,26 procent. Unilever maakte woensdag positieve halfjaarcijfers bekend. De onderneming verwacht over heel 2002 meer winst te draaien dan eerder gedacht.

Het aandeel Draka heeft bijna 6 procent verloren op de Midkap-index. Volgens een analist kan dit te maken hebben met de overname van kabelbedrijf Casema door het Amerikaanse Liberty Media. Dit bedrijf is ook de eigenaar van UPC. "Draka levert aan Casema. Een sterke afnemer kan wel eens nadelig zijn voor Draka. Beleggers zien het aandeel dus even niet zitten."

Zowel de CAC-index in Parijs, de Londense FTSE-index als de Frankfurtse DAX bleef begin in de ochtend rond de slotkoers van donderdag schommelen. Beurshandelaren in Europa wachten met angst en beven op de werkloosheidscijfers uit de VS. Die komen vrijdagmiddag en moeten uitwijzen of de Amerikaanse economie buiten de gevarenzone van een recessie blijft. Deze week hebben de macro-economische cijfers uit de VS, zoals die over het consumentenvertrouwen, de groei en de inkoopmanagersindex, alleen maar teleurgesteld en de beurskoersen op Wall Street en elders in de wereld fors doen dalen.

Euro

Op de valutamarkten is de euro door de tegenvallende Amerikaanse data uit de VS aan een kleine klauterpartij begonnen. De Europese munt noteerde 0,9875 dollar tegen 0,98 dollar donderdag. Ook tegenover het Britse pond toonde de euro kracht en steeg van 0,6250 pond tot 0,6320 pond.