PostNL en uitzendbureau Tempo-Team bouwen vanaf dit jaar de inzet van pakketsorteerders via onderaannemers af. Er zijn nu nog honderden mensen die werken via deze omstreden 'contracting'-constructie.

Het bedrijf begint nu met de afbouw en stapt "uiterlijk in 2020" helemaal over op gewone uitzendkrachten voor hun flexibele schil.

"PostNL vindt gelijke beloning voor pakketsorteerders van belang en wil duidelijkheid geven in de maatschappelijke discussie over contracting", zegt het bedrijf in een persbericht over de verandering.

Vakbond FNV bestempelde de 'contracting' van PostNL als een schijnconstructie en noemt de stap een "enorme overwinning voor uitzendkrachten".

Volgens de vakbond werkten sommige mensen meerdere jaren bij PostNL. "Eerst als uitzendkracht, daarna via de contracting-constructie, waardoor hun reiskostenvergoeding en doorbetaalde pauzes opeens vervielen." Dit zou voor een oneerlijke situatie zorgen.

Eerder stapte FNV naar de rechter om het "achterstallige loon" van de postsorteerders op te eisen. Daar gaat de vakbond nog steeds mee door.