Swedbank is mogelijk betrokken bij "systematische witwaspraktijken" die bijna tien jaar hebben geduurd. Dat schrijft SVT, de nationale publieke omroep van Zweden, woensdag. Het zou gaan om geld dat tussen Swedbank en Danske Bank werd weggesluisd via verdachte accounts.

Het gaat volgens SVT om zo'n 5,8 miljard dollar, omgerekend ruim 5,1 miljard euro. Hiervan zou 26 miljoen dollar gerelateerd zijn aan Russische belastingfraude die door klokkenluider Sergei Magnitsky aan het licht werd gebracht.

De tv-zender deed vijf maanden lang onderzoek naar geheime documenten met transacties tussen klanten van Danske Bank en Swedbank, in de periode van 2007 tot 2015. Hierbij werden vijftig klanten aangemerkt als verdacht. Swedbank zou samen met de Deense bank verdachte transacties niet zijn tegengegaan, maar hebben geaccommodeerd.

Door de Russische advocaat en klokkenluider Magnitsky kwamen ook de mogelijke witwaspraktijken van Danske Bank boven tafel. Hij kwam in 2009 om het leven in een Russische cel nadat hij belastingfraude had aangetoond.

Swedbank is een van de grootste banken van Zweden.