AMSTERDAM - De Amsterdamse reinigingsdiensten staken vanaf woensdag in de hele stad. De vuilnismannen in de stadsdelen Oud-Zuid, Oud-West en Slotervaart, die tot en met dinsdag hun werk nog deden, sluiten zich een dag erna bij de staking aan. Die staking in de rest van de hoofdstad is al sinds maandag aan de gang. Dat maakte de vakbond Abvakabo FNV dinsdag bekend.

De vuilnismannen weigeren, uit onvrede over de CAO-onderhandelingen, het vuilnis op te halen, de straten schoon te vegen of de prullenbakken te legen. Alleen in de omgeving van de Dam en het Rokin zamelen medewerkers van de reinigingsdienst dagelijks het afval in en zullen ze een keer per dag de straten schoonvegen.

Ook het Oosterdokseiland en de omgeving rond Amsterdam Centraal Station, dat tegen het Sailterrein aan ligt worden schoongemaakt. De gemeente en de vakbonden hebben deze afspraak gemaakt in het kader van de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid.

CAO-overleg

De medewerkers van de reinigingsdiensten willen met de staking een doorbraak forceren in het vastgelopen CAO-overleg voor gemeenteambtenaren. Tijdens de intocht van Sail woensdag voert de brandweer van Amsterdam, samen met hun collega's uit Velsen en Haarlem publiciteitsacties.

De dienst Binnenwater Beheer Amsterdam staakt ook een gedeelte van haar werkzaamheden tijdens Sail, waardoor er geen havengelden worden geïnd en geen bekeuringen worden uitgeschreven. De acties in Amsterdam zijn een nieuw begin van de landelijke CAO-acties door gemeentepersoneel.