Pieter Elbers blijft aan als topman bij KLM, bevestigt Air France-KLM dinsdag. Elbers' termijn zou dit voorjaar aflopen en wordt nu dus toch verlengd.

Dinsdag kwamen bestuurders van Air France-KLM bijeen om over het lot van Elbers te beslissen. Volgens de laatste geruchten van maandag kon de Nederlander toch blijven, mits er iets tegenover zou staan. Dat blijkt te kloppen: Air France-KLM-directeur Ben Smith neemt zitting in de raad van toezicht. Daarnaast zal commissaris Cees 't Hart de raad van bestuur versterken, meldt de luchtvaartmaatschappij.

Er wordt ook een CEO-groepscommissie opgericht, waarvan Smith de voorzitter wordt. Elbers is commissielid, naast onder anderen de CEO van Air France. De commissie heeft tot doel de strategie van alle bedrijfsonderdelen te bepalen.

Ondertekenaars petitie zijn tevreden

Voor de positie van Elbers en de autonome positie van de Nederlandse tak van Air France-KLM werd al een tijd gevreesd. De Nederlander staat bekend als voorvechter van een zelfstandig KLM, terwijl directeur Smith de gehele holding juist meer als één bedrijf wil laten werken.

Nu Elbers mag blijven, zijn veel personeelsleden van KLM tevreden. Ook het kabinet liet eerder weten vierkant achter de topman te staan, die symbool staat voor de Nederlandse belangen. Een openbare petitie met de naam Pieter Elbers moet herbenoemd als CEO van KLM leverde onlangs nog ruim 25.000 handtekeningen op, waaronder die van veel personeelsleden.

"Het gegeven dat Pieter Elbers verder kan op de door hem ingezette koers samen met alle KLM-werknemers geeft vertrouwen en motivatie", zegt Steven Verhagen, lid van de Petitie Support Groep.

Plannen van de holding met KLM

Toch is nog niet duidelijk hoe de nieuwe CEO-groepscommissie en het toetreden van Smith tot de raad van toezicht precies gaat uitpakken voor de koers van KLM. Of de Nederlandse tak zo autonoom blijft als voorheen, is nu de vraag.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is positief over het aanblijven van Elbers, maar schrijft ook blij te zijn dat het nu weer gaat over "wat echt belangrijk is": de plannen die de holding heeft met KLM.