AMSTERDAM - Tegenvallende cijfers over de economie in de Verenigde Staten hebben donderdag bij beleggers alle moed weer in de schoenen doen zinken. Uit onderzoek onder Amerikaanse inkoopmanagers bleek in de middag dat de verwerkende industrie in de VS amper meer groeit.

Alle Europese beurzen kleurden donderdagmiddag opeens dieprood door dit nieuws. Woensdag was al bekend geworden dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal teleurstellend had gepresteerd. Beleggers twijfelen daardoor steeds meer aan de beloofde economische opleving.

Extra knauw

Tegenvallende cijfers van Koninklijke Olie/Shell bezorgden beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam een extra knauw. De toonaangevende AEX-index zakte 21,55 punten naar 342,04, een daling van bijna 6 procent.

De beurs in Parijs kelderde 5,1 procent naar 3241,16, Londen verloor 4,75 procent. De Duitse Dax-index noteerde ruim twee uur voor sluiting een min van 3,2 procent.

'Winst viel nogal tegen'

Zwaargewicht Koninklijke Olie bepaalde bijna de gehele handelsdag de toon op het Damrak. Voor de presentatie van de cijfers noteerde het oliefonds nog positief. "De winst viel echter nogal tegen, de stemming sloeg ook direct om in deze tijden van onzekerheid," aldus een analist. Shell moest maar liefst 6,6 procent inleveren op 43,50 euro.

Bungelen

Zwaarwegende financiële aandelen als Aegon, Fortis en ING maakten de malaise compleet door heftig te reageren op de onverwachte winstwaarschuwing van de Duitse branchegenoot Allianz, die 5,2 procent prijsgaf na een koersval van ruim 11 procent woensdagavond. Aegon bungelde onderaan met een verlies van 12,2 procent op 12,45 euro, daarop volgde Fortis met een daling van 10,8 procent naar 15,30 euro en ING zakte weg met 9,5 procent tot 20 euro.

Beursbedrijf Van der Moolen eindigde vlak achter de grote financiële waarden. Het bedrijf had zich bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers onthouden van een winstverwachting over het hele jaar, waarop het aandeel een min neerzette van 8,5 procent op ,42 euro.

Kleine winst

Slechts één hoofdfonds wist uit de rode cijfers te blijven. Handelshuis Hagemeyer pakte een winst van 2,2 procent op 10,60 euro. Unilever, dat de hele dag zijn hoofd boven water leek te houden door te profiteren van de goede cijfers van een dag eerder, zakte in de laatste handelsminuten weg naar een verlies van 0,5 procent op 57,40 euro.

Mokerslag

De euro schoot pijlsnel omhoog toen om 16.00 uur de Amerikaanse inkoopmanagers de aandelenbeurzen een mokerslag toedienden. De slotkoers in Amsterdam bedroeg 0,9795 dollar tegen 0,9740 eerder op de dag. Toch zakte de koers ten opzichte van de 0,9815 dollar op woensdag. In pond sterling ging de euro van 0,6275 naar 0,6285 pond.