Een kwart van de Nederlandse vakantiegangers vliegt naar Spanje. Turkije is tweede favoriet

DE MEERN - De vakantieboekingen voor deze zomer beginnen iets op te lopen. Reisbureaus hebben tot half juli 2 procent meer vakanties verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo heeft het het Algemeen Verbond van Reisondernemingen (ANVR) donderdag bekendgemaakt.

Een maand geleden meldde de brancheorganisatie nog dat de boekingen gelijk bleven. Vliegreizen zijn met een stijging van 3 procent net wat meer in trek dan autovakanties, die met 2 procent zijn toegenomen. Spanje blijft koploper als zomerse vliegbestemming. Een kwart van de Nederlandse vakantiegangers vliegt naar dit land in het Middellandse Zee-gebied. Turkije is tweede favoriet met een marktaandeel van 23 procent, op de voet gevolgd door Griekenland met 20 procent.

Van alle Nederlanders die er met de auto op uit trekken, gaat de grootste groep (30 procent) naar Frankrijk, hoewel de populariteit van dit land wel licht tanende is.

Laars

Vakantie in eigen land is juist in trek: 4 procent meer mensen reizen met de auto binnen de landsgrenzen. Nederland kent momenteel een marktaandeel van 29 procent. Italië is daarna het populairste land voor een autovakantie. Naar 'de laars' reist 10 procent van de vakantiegangers met de auto af.

Verre reizen

Verre reizen lopen sinds de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten nog steeds achter. Het "diepe dal" heeft dit segment volgens het ANVR inmiddels wel bijna verlaten. De achterstand is nog maar 3 procent, tegen 20 procent begin dit jaar. Noord-Amerika moet het echter nog steeds met 20 procent minder boekingen doen.