De Europese Unie zal een verbod op pulsvisserij invoeren, maar de helft van de Nederlandse kotters krijgt tot 1 juli 2021 uitstel. Dat is de uitkomst van overleg tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten van de EU.

De andere helft van de Nederlandse kottersvloot, 42 schepen, raakt de vergunning voor pulsvisserij dit jaar kwijt.

Zodra de wet in werking treedt - waarschijnlijk 1 juni 2019 - is het voor zes schepen mogelijk om op basis van het onderzoeksproject door te gaan met pulsvissen. Het gaat om vaartuigen naast de schepen die voorlopig mogen blijven vissen met de omstreden methode.

Als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de methode niet schadelijk is voor het milieu en de vissen, kan het verbod worden teruggedraaid. Het akkoord wordt volgende maand behandeld door het Europees Parlement.

'Verbod gaat alle verstand te boven'

"Een verbod op de pulsvisserij gaat alle verstand te boven", vinden de kotterorganisaties EMK, VisNed en de Nederlandse Vissersbond. Zij vinden dat de visserijsector door het verbod meer dan tien jaar terug in de tijd wordt geworpen.

"Het pulstuig heeft alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstof en minder bodemberoering. Hoewel diezelfde doelen nog steeds hoog op de agenda staan bij natuurorganisaties en de maatschappij, moeten we stoppen met de pulsvisserij."

De organisaties noemen de overgangsregeling "slechts een doekje voor het bloeden". Zij schatten dat de financiële schade in de hele sector als gevolg van het besluit kan oplopen tot 200 miljoen euro.

Financiële strop voor succesvolle pulsvisserij: Dit is waarom
121
Financiële strop voor succesvolle pulsvisserij: Dit is waarom

Nederland voor lange overgangsperiode

Met pulsvissen worden platvissen op de bodem van de zee met elektrische schokjes opgeschrikt, waarna ze het net in worden gedreven. Het besluit dat dit niet meer mag, komt niet als een verrassing. Voorafgaand aan het overleg was dat al de verwachting. Het was alleen nog de vraag hoelang de overgangsperiode zou duren.

Nederland pleitte binnen de EU voor een zo lang mogelijke overgangsperiode, omdat Nederlandse vissers nadeel ondervinden van het verbod. De vissers stellen dat ze veel geld in de nieuwe techniek hebben gestoken.

Daarnaast kost de oude methode van het vissen op platvissen, zoals tong en schol, meer brandstof. Er wordt dan met een tuig (een boomkor) over de zeebodem gesleept om op die manier de vissen in beweging te brengen en een net in te drijven.

Minister Schouten bezocht Urker vissers

Minister Carola Schouten (Visserij) sprak woensdag met vissers op Urk. Ze kondigde al aan dat Nederlandse visser bij een verbod op pulsvisserij geld van het kabinet krijgen om over te stappen naar een andere methode.

De huidige regels binnen de Europese Unie schrijven voor dat maximaal 5 procent van de vissersboten gebruikt mag worden voor pulsvisserij. Nederland zit ruim boven dat percentage, omdat er voor onderzoek met meer boten die stroomstootjes gebruiken wordt gevaren. Daar heeft Nederland vergunningen voor afgegeven.

Franse en Britse vissers pleitten al langer voor een verbod op pulsvisserij. Omdat ze met kleinere kotters varen, zijn ze niet in staat om gebruik te maken van het vissen met pulsjes, en daardoor kunnen ze niet concurreren met Nederlandse vissers die met het pulsvissen veel meer vis kunnen vangen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!